سوریه؛ عمق استراتژیک ایران

ریال نیوز : وقایع هفدهم خرداد ماه باعث نوعی انسجام ملی در برابر دشمنان شد. از این بستر وحدت‏خیر باید نهایت بهره را برد. بیش از این انگار برخی از سیاسیون کشور هنوز اطلاعاتی در باره عمق استراتژیک ندارند.

 وقایع هفدهم خرداد ماه باعث نوعی انسجام ملی در برابر دشمنان شد. از این بستر وحدت‏خیر باید نهایت بهره را برد. بیش از این انگار برخی از سیاسیون کشور هنوز اطلاعاتی در باره عمق استراتژیک ندارند. انگار برخی شناختی عمقی از وقایع سوریه و یمن و عراق و بحث حضور مستشاری ایران ندارند. مفهوم عمق استراتژیک جمهوری اسلامی ایران یک مفهوم ناب انقلابی است. شایسته است در بحث علت حضور ایران در نقاطی چون سوریه، گوشه‏چشمی به رهنمودهای فرمانده کل قوا داشته باشیم

از منظر رهبر انقلاب اسلامی اثرگذاری انقلاب اسلامی بر جهان اسلام و مسلمانان و علاقه‌مندی و طرفداری مسلمانان از این انقلاب رابطه‌ای دوسویه و متقابل را موجب گشته که نتیجه و ماحصل آن عمق استراتژیک و تکیه‌گاه پیدا کردن جمهوری اسلامی در بین مسلمانان و زنده شدن روحیه‌ عزت‌طلبی در جهان اسلام است. امروز در روابط بین‌الملل پرستیژ و تصویری که از یک کشور در میان افکار عمومی ساخته می‌شود، اهمیت به‏سزایی دارد و در شرایطی که هر روز اهمیت قدرت نرم بیشتر می‌شود، عدم برخورداری از پرستیژ کافی می‌تواند ضربه‌ای جبران‌ناپذیر بر حیثیت یک کشور باشد.
به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی؛«استکبار می‌داند که امروز در بسیاری از کشورهای اسلامی، دل‏های مردم با جمهوری اسلامی است؛ می‌داند که عمق سیاسی و استراتژیک نظام جمهوری اسلامی، در داخل کشورهای اسلامی است؛ از شمال آفریقا تا شرق آسیا»، «تکیه‌گاه یک ملت به عمق استراتژیک اوست».  اولین دایره‌ عمق استراتژیک ایران، به دلیل ماهیت انقلاب اسلامی، جهان اسلام است. استفاده از تعبیر عمق استراتژیک در جمهوری اسلامی ایران به قدرت نرم انقلاب برمی‏گردد. عمق استراتژیک واژ‌ه‌ای است که در بحث قدرت سخت و نظامی از آن استفاده ‌شده، اما در واقع معنی این واژه  به ذات و ماهیت قدرت برمی‌گردد. بی تردید منتقدان حضور ایران در سوریه با مفهوم جنگ نرم آشنا هستند.  قدرت نرم دو بُعد داخلی و خارجی دارد.
در بُعد داخلی آن‌چه به ابزار و سلاح انقلابیون تبدیل می‌شود که بتوانند با فشار قدرت‌های بزرگ مثل آمریکا مقابله کنند، توان بسیج توده‌‌های مردم است. در مقابل ابزار‌های سخت نظامی آنها، این قدرت نرم انقلاب اسلامی ایران است که هر زمان اراده می‌کند، بسیج توده‌‌های مردم را دارد. حضور مردم در مقاطع مختلف در این عرصه‌‌ها تعیین‌کننده است. بخشی از توان پایداری جمهوری اسلامی ایران در برابر این‌همه فشار غرب، در قدرت نرمِ ناظر به درون است. قدرت نرم در بُعد خارجی یا همان عمق استراتژیک انقلاب است. ایران به دلیل پیام و ارزش‌‌هایی که بر آنها تأکید می‌کند، توانسته در جهان اسلام و امت اسلامی الگو باشد و عمق استراتژیک ایجاد کند.
 
بخشی از توفیقات عمق استراتژیک ایران، به ذات انقلاب اسلامی برمی‌گردد. امام راحل(ره) بارها تاکید می‏فرمودند؛« ما انقلاب خود را صادر می‌کنیم، اما نه با زور اسلحه». یادمان نرود که؛ قریب به ۳۳ سال پیش، ایران در مرزهای شلمچه و جبهه‌های غرب با دشمن بعثی می‌جنگید اما امروز جنگ عقیدتی و آرمانی انقلاب اسلامی، نبرد را به مرزهای اسرائیل کشیده است. به تعبیر سرلشکر صفوی، دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا؛« قدرت نفوذ ایران از محور ایران، عراق و سوریه تا مدیترانه رسیده است. خط دفاعی ما دیگر شلمچه نیست، مرز دفاعی ما جنوب لبنان با اسراییل است و عمق دفاع استراتژیک ما تا کنار مدیترانه و بالای سر اسرائیل رسیده است. نگرانی غربی‌ها از توسعه نفوذ قدرت ایران از خلیج فارس تا مدیترانه است
مقام معظم رهبری پس از جنگ 8 روزه غزه فرمودند؛«ما هر جا دخالت کنیم صریحاً می‏گوییم همچنان که به علت ضدیت با غده سرطانی رژیم صهیونیستی، در دو جنگ پیروزمند 33 روزه و 22 روزه دخالت کردیم و از این پس نیز هرجا هر ملتی یا گروهی با رژیم صهیونیستی مبارزه و مقابله کند ما به او کمک می‌کنیم و هیچ ابایی هم از گفتن این مسئله نداریم». جمهوری اسلامی ایران هم‌اکنون با در اختیار داشتن تجهیزات نظامی پیشرفته، موشک‌های متعدد در بُردهای مختلف، کشتی‌های جنگی و ....، یکی از قدرت‌های برتر منطقه غرب آسیا به شمار می‌رود. عمق استراتژیک یک ملت و یک نظام در جهان امروز، به معنای میزان نفوذ تفکرات، اهداف و آرمان‌هایی است که آن نظام دارد.
هنگامی که بحران سوریه آغاز شد، آنهایی که این بحران را آفریدند در رویای سرنگونی دولت قانونی بشار اسد تصور می‏کردند در کمتر از 6 ماه کار سوریه و اسد تمام است. جمهوری اسلامی ایران در آغاز بحران با حمایت‏های مستشاری و راهنمایی‏هایی که انجام داد توانست از سقوط سوریه جلوگیری کند. سوریه در میان کشورهای منطقه تنها کشور هم پیمان استراتژیک جمهوری اسلامی ایران است. این کشور در زمان حافظ اسد رئیس جمهور فقید سوریه و در زمان جنگ ایران و عراق، کمک های قابل توجهی به جمهوری اسلامی ایران کرد. سوریه به واسطه قرار گرفتن در کنار لبنان و مرز زمینی این دو کشور، یک اهمیت ویژه دیگر نیز برای جمهوری اسلامی ایران دارد.
از سوریه می‏توان به عنوان پل ارتباطی ایران با لبنان و در واقع حزب‏الله نام برد. سوریه پیش از درگیر شدن در بحران، عمق استراتژیک ایران بود. ایران با ورود به بحران سوریه از گسترش آن به دیگر نقاط جلوگیری کرد و باعث شد تا علاوه بر این که سوریه به دست گروه‏های تروریستی تکفیری و حامیان آنها نیفتد، مرزهای جمهوری اسلامی ایران هم در امنیت کامل به سر ببرد. سقوط سوریه و عراق و قدرت یافتن تکفیری‏های وهابی نه تنها برای ایران خطرآفرین بود، بلکه دیگر کشورهای منطقه و فرا منطقه را هم تهدید می‏کند. عمق استراتژیک به این مفهوم است که اگر هر کدام از این دو کشور در داخل و در مرزهای خود با تهدیدات و خطرات جدی روبرو شد، کشور دوم هم خود را در خطر احساس می کند و برای این که از گسترش تهدید جلوگیری کند به حمایت تمام قد از کشوری که با تهدید جدی و عملیاتی روبرو گشته می پردازد.

دشمنان برای فریب افکار عمومی سعی دارند تا القاء کنند هزینه‏های ورود ایران به سوریه و عراق سنگین است و نیازی به حمایت کشورمان از آنها نیست، در حالی که قطعاً هزینه‏های شکست سوریه و عراق برای ایران بسیار سنگین‏تر خواهد بود، چرا که علاوه بر از دست دادن دو کشور همپیمان، باید در مرزها و در داخل خاک ایران با گروه‏های تروریستی تکفیری درگیر می‏شدیم. هزینه کدام بیشتر است؟ جنگ در آن سوی مرزها یا جنگ در درون مرزهای کشور؟! واقعه تروریستی 17 خرداد ثابت کرد که باید در آن سوی مرزها تکفیری‏ها را منهدم کرد.

محمدرضا انبیائی
مشاور دبیرکل و مدیر اجرائی کانون نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی

http://rialnews.ir/post-13178.html#.WUi_zJKGN6o