صنایع کوچک موثر در پیشرفت بیش از پیش بردسکن

Ali Abad Keshmar Tower Bardaskan Iranبردسکن برای پیشرفت چه کم دارد؟ هر از گاه این سوال برای تک تک دوستداران این مرز و بوم کهن مطرح می‏شود. این سوال سوالات متعدد دیگری هم در پی دارد. چرا مسیر بردسکن به جاهای مختلف دو بانده نمی‏شود؟ چرا راه‏های روستایی ساماندهی نمی‏شوند؟ وضعیت اشتغال در منطقه چطور است؟ از معادن بردسکن چه خبر؟ آیا وضعیت گردشگری در این منطقه مطلوب است؟ آیا صنعت به راحتی در اینجا نفس می‏کشد؟ بردسکن دارای چه بِرَندهای مختص به خود است؟ صنایع دستی این دیار چه وضعیتی دارند؟ مراکز آموزش عالی چه دغدغه‏ای دارند؟ اوقات فراغت جوانان به چه نحو می‏گذرد؟

 
اگر بخواهیم ده‏ها سوال در باره نداشته‏ ها و داشته ‏های بردسکن عزیز قابل طرح است. سهم بردسکن از توسعه هنوز محقق نشده است. به لطف خدا در منطقه برای توسعه توانمندی‏های مختلفی اعم از ؛ باغداری، زراعت، دامداری، گردشگری، شهرک صنعتی، معدن، صنایع تبدیلی و ... وجود دارد. آیا سندی مبتنی بر آمایش سرزمین برای پیشرفت بردسکن تهیه شده است؟ البته وجود سند توسعه شهرستان مبیین تلاش‏های درخور توجهی است که در نوع خود قابل اعتناء و تحسین است. نگارنده در کنار تمام عوامل موثر بر پیشرفت بردسکن پیشنهاد توجه به صنایع کوچک را قابل طرح می‏داند.
حمایت از صنایع کوچک باعث ارتقاء سطح بهره¬وری و کیفیت تولید می‏شود.این صنایع دارای قدرت رقابتی در ترشیز باستانی، سطح استان و کشور هستند. دولت ها همواره می تواند منجر به تحول در بخش های مختلف صنعت و اقتصاد شوند، ولی توجه مردمی به یک موضوع یا مفهوم و درک صحیح از آن می تواند راهکاری جدی برای ایجاد شرایط تحول باشد.بردسکن نیازمند حضور و مشارکت اهالی در بخش¬های مختلف اقتصادی است. باید صنایع کوچک بردسکن برابر سند توسعه تعریف شوند. امیدوارم در سند مذکور التفاتی ویژه به این صنایع شده باشد. صنایع کوچک بر مبنای حجم و کیفیت بخش صنعت، نوع حمایت دولت، حجم سرمایه گذاری و سایر موارد، حائز تعریف خاصی می باشد.
آنچه که امروز وضعیت صنایع و بنگاه¬ها را از نظر اندازه تفکیک می نماید، آمارهای مرکز آمار ایران می باشد که صنایع را در سه اندازه؛ کوچک (کارگاه های دارای 49-1 نفر کارکن)، متوسط (کارگاه های دارای 99-50 نفر کارکن) و بزرگ (کارگاه های با بیش از 100 نفر کارکن ) طبقه بندی می نماید. این طبقه بندی از سوی سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی ایران نیز مورد پذیرش بوده است.اقتصاد بردسکن ترکیبی از کشاورزی، صنعت و خدمات است . می‏دانید که؛ رویکرد اساسی هر نظام اقتصادی در دولتی یا خصوصی بودن و یا ترکیبی از این دو، تعریف شده و شکل می‌گیرد، با پیدایش تحولات در اقتصاد جهانی و شروع دور جدید اقتصادی در دهه 1990، گرایش مصرف کنندگان به قیمت به عنوان مهم ترین عامل تعیین کننده در انتخاب کالا کاهش یافت و مصرف‏کنندگان خواهان کیفیت بیشتر با قیمت مناسب تر شدند.
عمده تلاش حمایتی دولت ها از صنایع، بر تقویت بخش خصوصی و بویژه بر صنایع کوچک متمرکز بوده است. در دوره نوین اقتصادی، کشورهای پیشرفته صنعتی و در حال توسعه سیاست های مختلفی را در جهت حمایت از صنایع کوچک انجام دادند که هدف اصلی آنها ارتقاء سطح بهره وری، کیفیت و قدرت رقابتی این صنایع در عرصه اقتصاد جهانی بوده است. امروزه در اکثر کشورهای جهان صنایع کوچک و متوسط (SMEs) از جنبه-های مختلف اجتماعی، تولید صنعتی، و ارائه خدمات در حال نقش آفرینی هستند. در بسیاری از کشورها این صنایع تأمین کنندگان اصلی اشتغال جدید، مهد تحول و نوآوری و پیشرو در ابداع فن‌آوری‌های جدید هستند. این صنایع با صادرات قابل توجه خود نقش محوری در توسعه اقتصادی کشورها ایفاء می کنند.
حمایت از بنگاه¬های اقتصادی بردسکن ضروری است. می‌توان شرایط مناسبی برای تولد و رشد و بالندگی این صنایع در منطقه پیش‏بینی کرد. توسعه سیاست‌گذاری‌ها در جهت حمایت هر چه بیشتر از صنایع كوچك بردسکن باعث اشتغالزایی است. صنایع کوچک و متوسط دارای ویژگی¬های منحصر به فردی هستند که می‏توانند بر اساس آنها در اقتصاد بردسکن نقش موثری ایفاء  کنند، نوآوری، کارآفرینی و توسعه اقتصادی و پویایی صنعت برخی از برتری¬های صنایع کوچک هستند. صنایع کوچک نقش مهمی در تحول صنعتی ایفاء خواهند کرد. بنگاه های جدید و ب کوچک، در هر صنعت با تولیدات خود موجب تحول آن صنعت می شوند و در نهایت قدرت بازار بنگاه های قوی را محدود می سازند.
در ایران، بر اساس اعلام UNIDO در سال 2009، بالغ بر 4 / 98 درصدکل کسب و کارها درسه حوزه خدمات، ساخت و تولید ومعدن متعلق به SME های دارای کمتر از 10 نفرکارمند (بنگاه‌های خرد یا micro enterprises) می‌باشد. این واقعیات، مبین واقعیت مهم دیگری است و آن، نیاز اقتصاد یک کشور به SME ها برای رشد، پویایی و بالندگی است. البته کسب و کارهایی با این ابعاد و ویژگی ها، نیازمند هستند که در مقابل عواملی که بقای آنها را تهدید می¬کند، مورد پشتیبانی قرار گیرند. از این جهت بایستی دولت بیش از پیش نسبت به حمایت جدی از این صنایع برنامه¬ریزی و اقدام نماید. توسعه بردسکن با تمرکز بر صنایع کوچک و با تکیه بر مزیت های رقابتی منطقه ای امری حتمی است. نگاهی به توانمندی‏های بردسکندر حوزه‏های مختلف بیاندازید. حال از منظر صنایع کوچک و متوسط به آن بنگرید. بردسکن با صنایع کوچک به بزرگی بیش از پیش خواهد رسید
یک عزم مردمی، یک مدیریت جهادی با رعایت اصول اقتصاد مقاومتی باعث شکوفایی منطقه از طریق بسط صنایع کوچک خواهد شد. لازم است اهالی غیرتمند بردسکن و مسئولین خدوم در حرکتی جهادگونه نسبت به تولید ثروت و خلق ارزش در بخش های اقتصادی شهرستان اقدام نمایند. تردیدی نیست با همراهی و مساعدت اهالی و یاری مدیران منطقه می توان رشد و شکوفائی مستمر و حرکت در مسیر توسعه پایدار را برای بردسکن رقم زد. بردسکن بسان نقطه نقطه ترشیز باستانی نیازمند پیشرفت و بالندگی است. موقعیت جغرافیایی بردسکن بیانگر توان این شهرستان به عنوان دروازه استان خراسان رضوی برای نیل به پیشرفت است.
برای توسعه بردسکن باید مروج همتی همگانی برا اساس آمایش سرزمین باشیم. باید وضعیت همه حوزه‏ها را آسیب شناسی کنیم و بر اساس واقعیات و حقایق سند توسعه محلی و بومی برای جای جای بردسکن تهیه نماییم. پازل سند توسعه بردسکن را باید بر اساس اسناد توسعه جای جای آن تکمیل کنیم در این میان باید خود را با دیگر جاهای ترشیز باستانی مشترک‏المنافع بدانیم. پیشرفت بردسکن نقشی سترگ در پیشرفت دگر جاهای ترشیز باستانی دارد.

برای دانلود روزنامه کلیک نمایید